Romica Prihor

Rezolvare eroare la instalarea Windows-ului Convert disk MBR to GPT style.

Ce inseamna GPT ?  

GPT este un format mai nou al tabelei de partiții care a luat locul bătrânului MBR.  si are mai multe avantaje, GPT-ul permite crearea de până la 128 de partiții față de MBR unde nu se puteau crea mai mult de 4 partiții primare. De asemenea, GPT-ul asignează fiecărei partiții un id unic, astfel că nu mai este posibil ca la MBR să se scrie partițiile una peste sfârșitul sau începutul alteia.

Un disk GPT într-un mediu UEFI va avea o primă partiție ESP- EFI System Partition care va conține fișierele de boot ale Windows-ului, o a doua partiție OEM opțională (partiția de recovery creată de producător), o partiție numită MSR – Microsoft reserved partition (folosită ulterior de sistemul de operare) și apoi, partițiile create de utilizator: C, D, E, etc.

Aceasta problema se intampla de obocei la laptop-urile noi care vin preinstalate cu o distributie linux dar nu numai, iar atunci cand incerci sa instalezi Windows-ul intampini eroarea: (Windows cannot be installed to this disk. The selected disk is of the GPT partition style).


Fiinca am intalnit deseori persoane care cer ajutorul in problema asta am zis sa fac un mic articol cu aceasta rezolvare.
Sunt mai multe moduri de rezolvare insa eu am ales sa o prezint pe aceasta pentru ca mi se pare destul de simpla.


Atentie. 
De retinut este faptul ca inainte de a recurge la aceasta metoda trebuie sa stiti ca tot hard-ul se va sterge inclusiv si partitiile (il va formata intr o singura partitie la fel ca si cand a fost nou), Deci in cazul in care ai date pe care vrei sa le salvezi, poti sa incerci sa le recuperezi folosind un CD/Stick cu Hiren's BootCD sau o distributie linux live.

Pentru a ncepe procedura de convert, urmati pasi de mai jos.

1. Restartam complect calculatorul cu stick-ul bootabil introdus.
2. Cand ne apare interfata Install Windows apasam tastele SHIFT si F10 sau in unele cazuri Fn/Shift/F10.



3. Dupa care va aparea un command prompt (cmd) si scriem urmatoarele comenzi:
    Dupa fiecare comanda intrudusa validat cu tasta ENTER.


  • diskpart
  • list disk
  • select disk (si nr. discului vostru)
  • clean
  • convert GPT
  • exit


Dupa ce am formatat complect tot HARD DISK-ul si confirmand cu comanda exit din cmd, putem continua  instalarea sistemului de operare fara nici o eroare.



Niciun comentariu: