Romica Prihor

Ce sa faci si ce nu, pentru o experienta frumoasa in Linux. Pentru ca si Linux-ul se poate strica.


Dupa cum ati vazut si in titlu, da si Linux-ul se poate strica daca nu este manevrat cum trebuie, ce e drept este foarte greu ca sa ajungi in aceasta situatie, dar nu imposibil.
Cele mai cunoscute distributii GNU/Linux poate inlocui cu succes un Windows, doar trebuie sa vrei.
Am cunoscut si cunosc multe persoane care nu fac prea multe cu Windows-ul in afara de navigare pe internet si ceva office, nu stiu sa remedieze nici cea mai mica problema aparuta la windows (pentru ca apar destule pe parcursul utilizarii) dar totusi nu vor nu au chef sau cum spun ei, nu vor sa se complice. Treaba cu (nu vor sa se complice) este total eronata, mai ales pentru un utilizator care nu prea are cunostinte IT nestiind ce sa faca la cel mai mic obstacol creat de windows.
Din punctul asta de vedere si nu numai Linux-ul e tot ce trebuie, pentru ca odata instalat va functiona in parametri optimi din prima zi pe toata durata lui fara a fi nevoie sa se dea de ceasul mortii ca (nu mai porneste, reclame in pc/browser fara voia lui, ecran albastru, restartare din senin, incompatibilitati drivere)  si lista cu probleme in windows poate fi foarte lunga. Sau mai sunt persoane care care au vazut un Linux la cineva acum 7-8 ani care nu aratau excelent din punct de vedere grafic, ba chiar erau limitate la acest capitol si trebuia sa lucrezi mai mult din terminal, si ei au ramas cu acea imagine cum ca nu se pot acomoda, e greoi etc.
In ziua de azi situatia sa schimbat foarte mult in bine si pentru cei care nu se pot acomoda cu o alta interfata decat cea din windows, acum pot sta linistiti ca sunt distributii de linux care arata grafic ca si un windows. Cateva exemple de distributii de acest gen sunt prezentate aici pe blog special facute in acest scop pentru a arata ca linux-ul nu mai este acel "baubau" din mintea multora.
Pentru cei care vor sa incerce o distributie linux, o pot face intr-o masina virtuala sau de pe un live stick dar atentie ca in aceste doua cazuri linux-ul este mai mult un demo, deci e mai mult pentru a va face o idee de cum arata iar pentru o experienta pura linux trebuie instalat intr-un PC real.
Dar totusi daca ati luat decizia si ati instalat o distributie linux trebuie sa tineti cont ca si el se poate strica dupa cum am spus mai sus, daca nu respectati cateva reguli.

Pentru a va bucura de linux la adevarata lui valoare cititi randurile de mai jos pentru a vedea cum si ce sa faceti si ce nu pentru functionarea optima a lui.

  1. Primul si cel mai important pas dupa instalarea unei distributii linux este instalarea actualizarilor (si ori de cate ori va notifica sistemul). In linux nu trebuie sa fugiti de aceasta operatiune cum fac multi pe windows "stim din ce motive" Sa stiti ca pe linux odata ce instaleaza actualizarile automat vor fi sterse cele vechi asa ca nu o sa va umple HDD-ul cum se intampla in windows
  2. Nu instalati aplicati din alte surse decat cele din software center-ul distributiei.
  3. Cand ai inceput sa faci un upgrade, asigura-te ca il duci pana la capat, altfel risti destabilizarea sistemului.
  4. Nu instala alte medii grafice decat cel venit cu distributia, pentru ca e posibil ca sistemul sa devina instabil.
  5. Nu folositi softuri de intretinere nu e necesar ca pe windows sa fie optimizat sau curatat. Aceste softuri in linux fac mai mult rau decat bine.
  6. Nu instalati softuri vechi, evita softurile care nu au mai primit actualizari de ani de zile pentru a nu destabiliza sistemul.
  7. La fel si in cazul distributiilor de linux. Nu folosi distributii prea vechi care nu mai au suport din partea dezvoltatorilor.
  8. Nu folosi versiuni linux in forma beta sau alpha. Deoarece aceste distributii sunt de test si sunt destinate in principiu pentru dezvoltatori.
  9. Nu instala si ferestete de distributii necunoscute, in acest fel ai garantia ca au utilizatori, sunt sigure si au suport din partea dezvoltatorilor.
  10. Nu folosi terminalul daca nu-l cunosti pentru ca este foarte sensibil daca nu stii ce faci, iar odata inceputa o operatie in terminal, nu o lasa nefinalizata pentru a nu destabiliza sistemul.


Daca tineti cont de aceste reguli care nu sunt deloc complicate, puteti sa aveti o experienta frumoasa si o sa vi se schimbe total perceptia despre Linux.



Niciun comentariu: