Romica Prihor

Backup mult mai securizat pentru Sistemele de Operare si Datele voastre.

Redo Backup.


Pentru ca in ultimul timp vad ca au aparut si apar tot mai multi virusi distrugatori care de care mai sofisticati si foarte greu de detectat de solutiile de antivirus sau uneori chiar nedetectabili, astazi vreau sa va prezint o solutie de backup mult mai sigura decat cea care foarte multi o faceti, fie direct din vindows fie cu diferite aplicatii de backup.


Marea majoritate a virusilor sunt creati si stiu sa atace duar fisiere de format NTFS,
FAT32 sau exFAT. Cum poate multi stiu Linux-ul este mult mai sigur in fata virusilor pentru ca el nu foloseste nici unul din acest tip de fisiere.


Linux-ul foloseste si ruleaza pe sistemul de fisiere ext4.

Foarte pe scurt, ext4:
- permite suport pentru partiții mult mult mai mari fata de NTFS care marimea unui fisier este limitata de marimea partitiei
- este sistemul de fișiere implicit în Linux
- elimină unele probleme cum ar fi cea a limitei de 32 000 de subdirectoare 
- crește performanța sistemului prin modificarea felului în care se alocă spațiul pentru fișiere; performanța crește în general datorită scăderii fragmentării fișierelor
- suporta defragmentare online


Asa ca astazi vom face un backup al windows-ului si a datelor (poze, audio, video, documente text etc.) care nu vreti sa le pierdeti in caz ca toate fisierele au fost corupte in urma unei virusari majore, si toate astea le vom face  pe o partitie formatata pe ext4.


Pentru cei care aleg sa faca backup-ul pe un hard disk extern, si aici se aplica aceiasi formatare daca nu vreti ca in momentul conectarii hard disk-ului extern la PC-ul vostru sa vi-l viruseze si pe acesta.
Dar in caz ca nu aveti un hard disk extern, si solutia cu backup-ul pe HDD-ul intern este la fel de sigura pentru ca dupa cum v-am spus acea partitie este in ext4 si windows-ul nu o va vede iar virusii nu vor sti sa atace formatul ext4. Acun nu va asteptati sa fie indistructibila acea partitie dar este cu mult mai sigura in fata celorlalte.

Ca sa trecem la treaba ne vom folosi de utilitarul Redo Backup care stie sa lucreze cu fisierele ext4. Mai intai il descarcatil de aici, dupa care il puneti pe un stick bootabil cu Rufus.
Operatiile sunt aceleasi cu totorialul care l-am facut dedicat aici softului Redo Backup numai ca la backup-ul de astazi vom mai face cateva operatii in plus.
Mai exact inainte trebuie sa formatam o partitie in acest format (ext4) care in prealabil trebuie facuta inainte de a ne apuca de treaba.
Partitionarea puteti sa o faceti si din windows (disk management) si lasati partitia nealocata.
Iar daca vreti sa o faceti de aici din Redo Backup, nu trebuie dect sa alegeti din meniu Disk Tools apoi Partition Editor si sa va alegeti voi partitia care sa o sacrificati si ce dimensiune vreti sa-i dati. Vezi foto.




Dupa ce am facut partitia o formatam in ext4 ca in imaginea de mai jos.


Iar de aici pentru a face backup/restore urmati pasii din acest tutorial dedicat Redo Backup.

         OBSERVATIE.

 Daca vreti sa faceti un backup doar sistemului de operare este de ajuns o partitie de 30 Gb iar daca vreti sa faceti si la alte fisiere personale si sa le includeti in aceiasi partitie, faceti un folder separat in partitia C unde se afla windows-ul ca dupa restaurare sa le mutati unde vreti voi acele fisiere personale, dar in ecest caz faceti partitia mai mare decat cei 30 Gb in functie de ce volum de date aveti voi nevoie sa puneti in partitia C.



      Succes si fiti mai vigilenti in securitatea dateler voastre.




Niciun comentariu: